Úspěch přípravky na Heyráku

Jednoho čtvrtečního rána se vydalo basketbalové družstvo, složené z kluků i holek z prvního stupně ZŠ Heyrovského, na výlet do Opavy. Po úspěšném brzkém ranním odjezdu z olomouckého vlakového nádraží (nikoho jsme nezapomněli), po několika zamáčknutých ospalkách a po spletité cestě přes Ostravu na východ republiky jsme dorazili do místa určení. Zde, v honosné opavské městské sportovní hale, se uskutečnilo kvalifikační kolo basketbalového turnaje, který hrají děti po celém světě s názvem Juniorská NBA liga. Tento jedinečný projekt pro děti ze základních škol, ve kterém mají šanci reprezentovat jeden z týmů nejvyšší americké basketbalové soutěže – NBA. Tvoří si tak pozitivní postoj ke sportu a zdravému životnímu stylu pomocí basketbalu a jedinečných zážitků, které tato hra přináší.

Los nám přidělil do skupiny o postup do hlavní části dvě opavské školy. 12 kluků a 4 dívky se do svého prvního utkání pustili s vervou a nasazením a zaslouženě jej s náskokem vyhráli. Ve druhém utkání se vítězství nerodilo tak snadno. Soupeř postavil svého nejvyššího čahouna pod svůj koš, kde strávil většinu utkání a my stěží dobývali soupeřovu bednu. Nakonec se nám zlepšenou obranou a koši z rychlých protiútoků podařilo ve druhém poločase prolomit soupeřův val a těsným rozdílem zvítězit. Dvě vítězství nás posunula do hlavní části „jr. NBA league“, která se bude hrát příští rok. Na začátku roku se uskuteční slavnostní draft, kde si naše škola vylosuje tým, za který bude hrát a jehož dresy bude po celou dobu soutěže oblékat. Všichni kluci, kteří se kvalifikačního turnaje zúčastnili, dříve navštěvovali přípravku Basketbalové centra mládeže v Olomouci pro 1. a 2. třídu na Heyráku. Z ní potom přešli do basketbalu a pokračují s námi v poznávání krásy této hry ve svých družstvech.

Po vyhlášení jsme se vydali na cestu zpátky na Hanou. Cesta z Opavy dvoupatrovým Elefantem do Ostravy a z Ostravy do Olomouce Pendolinem byla pro děti také zážitkem a pěknou tečkou za povedeným slezským výletem. Pochvalu zaslouží všichni hráči a hráčky, kteří na hřišti nechali všechno a zaslouženě si postup vybojovali. Velký dík patří paní učitelce Kratinové, která pomohla zorganizovat a ukočírovat takto velkou výpravu, vedení školy, které tento výlet umožnilo, pořadatelům v Opavě za perfektní organizaci a v neposlední řadě i rodičům dětí, kteří si přivstali a dopravili své děti na sraz. Bez vás by to nešlo.